Silny IV kwartał i dobry 2016 rok dla Asseco South Eastern Europe

IV kwartał 2016 r.:

• Przychody ze sprzedaży wyniosły 40,9 mln EUR, wzrost o 24%

o   Dwucyfrowy wzrost przychodów w segmencie Rozwiązania w sektorze bankowym – przychody na poziomie 11 mln EUR, wzrost o 22%

o   Dwucyfrowy wzrost przychodów w segmencie Rozwiązania w obszarze płatności – przychody na poziomie 12,9 mln EUR, wzrost o 37%

o   Dwucyfrowy wzrost przychodów w segmencie Integracja systemów – przychody na poziomie 17 mln EUR, wzrost o 18%

• Zysk z działalności operacyjnej wyniósł 4,6 mln EUR, wzrost o 37%
  • Rentowność operacyjna na poziomie 11%
  • Zysk netto osiągnął 4,6 mln EUR, wzrost o 78%

Cały 2016 rok:

• Przychody ze sprzedaży wyniosły 130,4 mln EUR, wzrost o 12%

o   Dwucyfrowy wzrost przychodów w segmencie Rozwiązania w obszarze płatności – przychody na poziomie 45,6 mln EUR, wzrost o 19%

o   Dwucyfrowy wzrost przychodów w segmencie Integracja Systemów - przychody na poziomie 51,4 mln EUR, wzrost o 12%

• Zysk z działalności operacyjnej wyniósł 13 mln EUR, wzrost o 2%
  • Rentowność operacyjna na poziomie 10%
  • Zysk netto osiągnął 11,8 mln EUR, wzrost o 13%
  • Księga zamówień na 2017 rok o wartości 79,1 mln EUR, wzrost o 2%

Warszawa, 17 lutego 2017 r.: Grupa Asseco South Eastern Europe, (GPW: ASEECOSEE, ASE) opublikowała wyniki finansowe za czwarty kwartał i cały 2016 rok, w których spółka odnotowała wzrost przychodów ze sprzedaży odpowiednio o 24% i 12% w porównaniu z analogicznymi okresami 2015 roku.

Wzrost przychodów w czwartym kwartale 2016 roku dotyczył wszystkich linii biznesowych Grupy ASEE. Najwięcej, bo aż o 37% w porównaniu z ostatnimi trzema miesiącami 2015 roku, zwiększyła się sprzedaż w segmencie Rozwiązania w obszarze płatności osiągając 12,9 mln EUR. Wyższą sprzedaż zanotowano przede wszystkim w części segmentu odpowiedzialnej za utrzymanie bankomatów i terminali płatniczych w Rumunii, Serbii i Macedonii. W Serbii do wzrostu przychodów przyczyniła się również część odpowiedzialna za przetwarzanie i autoryzację transakcji płatniczych – spółka ChipCard. Czwarty kwartał 2016 roku był bardzo udany dla segmentu Rozwiązania w sektorze bankowym. Przychody segmentu wzrosły o ponad 22% w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego osiągając 11 mln EUR. Najistotniejszą część wzrostu zrealizowano na sprzedaży rozwiązań uwierzytelniających i mobilnych, oferowanych przez spółkę ASEE w Chorwacji. Przychody segmentu Integracja systemów wyniosły w czwartym kwartale 17 mln EUR i wzrosły w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego o ponad 18%. Wyższa sprzedaż dotyczyła części segmentu odpowiedzialnej za dostawy infrastruktury i oprogramowania stron trzecich oraz za usługi integracyjne przede wszystkim w Macedonii, Serbii oraz w Rumunii.

- Solidny czwarty kwartał 2016 roku przyczynił się do udanego całego roku. W ostatnich trzech miesiącach ubiegłego roku zaobserwowaliśmy duże zainteresowanie naszymi rozwiązaniami uwierzytelniającymi oraz dla bankowości mobilnej, a także kompleksową platformą omnichannel Digital Edge umożliwiającą bankom cyfrową transformację. Cieszy mnie rosnący popyt również na nasze rozwiązanie contact center Live, które sprzedaliśmy między innymi dla tunelu Eurasia łączącego europejską część Istanbułu z  azjatycką  - skomentował Piotr Jeleński, Prezes Zarządu Asseco South Eastern Europe S.A.

Zysk z działalności operacyjnej w czwartym kwartale 2016 roku wyniósł 4,6 mln EUR i był wyższy o 37% od zysku operacyjny w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Rentowność operacyjna Grupy ASEE w czwartym kwartale 2016 roku osiągnęła poziom 11%.

Z kolei zysk netto Grupy Asseco SEE w ostatnich 3 miesiącach 2016 roku wyniósł 4,6 mln EUR i był wyższy o 78% w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku.

Księga zamówień (backlog) na 2017 rok osiągnęła 79,1 mln EUR i była o 2% wyższa niż w poprzednim roku.