Asseco SEE wzmacnia swoją obecność w Turcji

Asseco South Eastern Europe wzmacnia swoją obecność w Turcji. Asseco SEE realizuje swoją politykę wzrostu poprzez przejęcia.

Asseco South Eastern Europe (ASEE, Asseco SEE), wiodący producent oprogramowania bankowego i dostawca usług IT w Europie Południowo-Wschodniej, nabyła turecką spółkę Sigma, specjalizującą się w sieciowych rozwiązaniach dla biznesu, oferującą rozwiązania do zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, a także oprogramowanie dla firm z branży leasingowej. Wśród klientów Sigmy są instytucje z sektora finansowego, telekomunikacyjnego i publicznego. Rozwiązania oferowane przez Sigmę uzupełniają portfel produktów ASEE i mogą być oferowane zarówno na rynku tureckim jak i międzynarodowym.

W dniu 14 września 2012 r. Asseco SEE nabyła 98,68% akcji firmy Sigma. Całkowity koszt transakcji wyniósł 9,1 milionów USD.

"Jestem bardzo zadowolony, że Sigma dołączyła do Grupy ASEE. Widzę wielki potencjał w rozwoju produktów Sigmy – w szczególności aplikacji Fidelity oraz LeaseFlex. To przejęcie wzmocni naszą obecność na rynku tureckim, który jest dla nas strategiczny"- powiedział Piotr Jeleński, prezes Asseco South Eastern Europe.

"Bardzo cieszymy się na myśl, że stajemy się częścią Grupy ASEE. Naszym celem jest kontynuacja ekspansji w Turcji, pracując jednocześnie nad stworzeniem z naszych produktów Fidelity i LeaseFlex globalnych marek” - powiedziała Sirma Atac, prezes firmy Sigma.

Sigma powstała w 2003 roku. Oferuje rozwiązania własne: Fidelity – rozwiązanie do zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa od momentu budżetowania poprzez zakup, eksploatację do wymiany/likwidacji (Corporate Spend Management) oraz LeaseFlex - kompleksowe rozwiązanie do zarządzania produktami leasingowymi oraz aktywami dla firm leasingowych i instytucji finansowych (Lease&Asset Management), jak również aplikacje umożliwiające zarządzanie procesem i treścią głównie w obszarze usług finansowych, klientów telekomunikacyjnych i z sektora publicznego. Rozwiązanie do zarzadzania majątkiem firmy zostało implementowane w 8 z 15 największych banków w Turcji (np. alBaraka, Ziraat Banku oraz Garanti). Rozwiązanie do zarządzania produktami leasingowymi i aktywami zostało wdrożone w 20 z 40 instytucji finansowych i firm leasingowych działających w Turcji. W ciągu ostatnich 5 lat Sigma zrealizowała 30 dużych projektów. W 2011/2012 spółka sfinalizowała pierwszy projekt w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, z wiodącą firmą w regionie oferującą leasing finansowy. Sigma zatrudnia 68 osób.

W 2011 roku sprzedaż Sigmy wyniosła 5,3 mln USD. Zysk operacyjny (EBIT) wyniósł 2,1 mln USD, a zysk netto 2,0 mln USD.

Sigma zostanie połączona z Asseco SEE Teknoloji A.Ş. w Turcji na początku 2013 roku.

• Download Press Release [PDF]