Zysk operacyjny Grupy ASEE wzrósł o 4% w I kw. 2024 roku

Rozwiązania płatnicze głównym motorem wzrostów

Warszawa, 25 kwietnia 2024 r.: Grupa ASEE, (GPW: ASEECOSEE, ASE) opublikowała wyniki finansowe za I kwartał 2024 roku,
w którym spółka osiągnęła przychody ze sprzedaży na poziomie 85 mln EUR, co oznacza wzrost o 5% w stosunku do porównywalnego okresu 2023 roku.

Największy wzrost przychodów ze sprzedaży w I kwartale 2024 roku, w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku, osiągnął segment Rozwiązania płatnicze (+4,6 mln EUR), gdzie przychody wyniosły 41,2 mln EUR, wzrost o 13%. Wzrost ten został wygenerowany głównie przez linie e-Commerce oraz Processing, których przychody zwiększyły się łącznie o 3,7 mln EUR. W mniejszym stopniu urosły przychody segmentu Rozwiązań dla bankowości (+1,4 mln EUR) osiągając 16,7 mln EUR, wzrost o 9%. Wzrosty zanotowały linie odpowiedzialne za systemy wielokanałowe oraz rozwiązania z obszaru bezpieczeństwa. Segment Rozwiązań dedykowanych zanotował spadek o 7% (-2 mln EUR) w porównaniu z analogicznym okresem 2023 roku, odnotowując przychody ze sprzedaży na poziomie 26,6 mln EUR.

Zysk z działalności operacyjnej Grupy ASEE osiągnął poziom 11 mln EUR w I kw. 2024 roku, a EBITDA 16,4 mln EUR po wzroście o odpowiednio 4% i 6%. Największy wzrost zysku operacyjnego odnotował w I kwartale 2024 segment Rozwiązań płatniczych (+1,6 mln EUR) osiągając 6,6 mln EUR, wzrost o 32%, a następnie segment Rozwiązań dla bankowości (+0,4 mln EUR), gdzie zysk operacyjny wyniósł 4,1 mln EUR, co oznacza wzrost o 10%. W tym samym czasie zysk operacyjny w segmencie Rozwiązania dedykowane spadł o 1,5 mln EUR osiągając 0,4 mln EUR.

Poprawa wyników finansowych Grupy ASEE w pierwszym kwartale 2024 roku jest głównie efektem wzrostu skali działania w segmencie Rozwiązań płatniczych - skomentował Piotr Jeleński, Prezes Zarządu Asseco South Eastern Europe S.A.

Linki

Omówienie wyników Grupy ASEE za I kwartał 2024 - video

Omówienie wyników Grupy ASEE za I kwartał 2024 - prezentacja (ENG)

Raport kwartalny Grupy ASEE za I kwartał 2024 roku

O ASEE

Grupa ASEE jest jedną z największych spółek informatycznych w obszarze produkcji i wdrażania własnego oprogramowania oraz świadczenia usług IT w regionie Europy Południowo-Wschodniej, Turcji, Hiszpanii, Portugalii, Andorze, Kolumbii, Peru, Republice Dominikańskiej, Słowacji i Czechach. Firma oferuje rozwiązania ICT dla różnych segmentów gospodarki, w tym finansowego, segmentu płatności, administracji publicznej i telekomunikacji. Działalność w obszarze płatności spółka prowadzi pod marką Payten. Od października 2009 roku akcje ASEE (GPW: ASSECOSEE, ASEE) są notowane na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Grupa ASEE zatrudnia ponad 3900 osób w 23 krajach. Większość z 15 największych banków w Europie Południowo-Wschodniej jest klientami ASEE.

Kontakt:

Monika Perek, CMO