Asseco South Eastern Europe opublikowało wyniki po 3 kwartale 2016

Warszawa, 24 października 2016: Grupa Asseco South Eastern Europe, (GPW: ASEECOSEE, ASE) opublikowała wyniki finansowe po trzech kwartałach 2016 roku, w których spółka odnotowała wzrost przychodów ze sprzedaży o 7% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku osiągając 89,5 mln EUR.

• Przychody ze sprzedaży wyniosły 89,5 mln EUR, wzrost o 7%

• Dwucyfrowy wzrost przychodów w segmencie Rozwiązania w obszarze płatności – przychody na poziomie 32,7 mln EUR, wzrost o 13%

• Zysk z działalności operacyjnej wyniósł 8,3 mln EUR
  • Rentowność operacyjna na poziomie 9,3%
  • Zysk netto osiągnął 7,2 mln EUR
  • Księga zamówień na 2016 rok o wartości 121,6 mln EUR, wzrost o 13%

Wzrost po trzech kwartałach 2016 roku wypracował przede wszystkim segment Rozwiązania w obszarze płatności, gdzie przychody ze sprzedaży osiągnęły 32,7 mln EUR, czyli o 4 mln EUR (13%) więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Wyższe przychody osiągnięto przede wszystkim w części segmentu zajmującej się płatnościami fizycznymi. Przychody z obsługi fizycznych płatności w pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 roku najbardziej wzrosły w Rumunii (o blisko 1,9 mln EUR), gdzie podpisano nowe umowy na obsługę terminali płatniczych, a także rozpoczęto obsługę bankomatów. Segment Integracja systemów zamknął pierwsze trzy kwartały 2016 roku przychodami na poziomie 34,4 mln EUR, co oznacza wzrost o 2,8 mln EUR (9%) w stosunku do porównywalnego okresu roku 2015. Przychody segmentu Rozwiązania w sektorze bankowym po dziewięciu miesiącach 2016 roku wyniosły 22,5 mln EUR i były o 0,7 mln EUR (3%) niższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Pomimo gorszych wyników niż w analogicznym okresie ubiegłego roku wynikających z zaplanowanych inwestycji w zasoby produkcyjne i sprzedażowe, trzeci kwartał tego roku był ciekawy pod względem wydarzeń biznesowych. Podpisaliśmy umowę m.in. z Delhaize Serbia, należącym do Ahold Delhaize, światowego lidera na rynku spożywczym w branży detalicznej, w nowym dla nas obszarze przetwarzania i rozliczania transakcji. Otrzymaliśmy także licencję w Turcji dla Paratiki świadczącej usługi elektronicznej bramki płatniczej dla sprzedawców detalicznych. W Rumunii z kolei zanotowaliśmy pierwsze przychody w zakresie obsługi bankomatów - skomentował Piotr Jeleński, Prezes Zarządu Asseco South Eastern Europe S.A.

Zysk z działalności operacyjnej po trzech kwartałach 2016 roku wyniósł 8,3 mln EUR i był o 10% mniejszy od zysku operacyjny w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Rentowność operacyjna Grupy ASEE na koniec trzeciego kwartału 2016 roku osiągnęła poziom 9,3%.

Z kolei zysk netto Grupy Asseco SEE po dziewięciu miesiącach 2016 roku wyniósł 7,2 mln EUR i spadł o 8% w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku.

Księga zamówień (backlog) na 2016 rok osiągnęła 121,6 mln EUR, co oznacza wzrost o 13% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku.